Geen categorie 

De handige heftruck

De heftruck werd in de periode na de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld in Engeland en Amerika. Een heftruck is een industriële truck. Deze kleine wendbare truck wordt gebruikt om materialen te transporteren. Dit gebeurd middels het plaatsen van stalen vorken onder de te dragen last. Vervolgens kan de last opgetild worden, verreden naar een andere plek en vervolgens weer worden neergezet. Er blijven nieuwe ontwikkelingen komen op het gebied van heftrucks. Hierdoor worden de trucks steeds diverser om uiteindelijk zo efficiënt mogelijk in een bepaalde omgeving te opereren.

Onderdelen 

Over het algemeen bestaat een heftruck in ieder geval uit de volgende onderdelen. Een cabine is onmisbaar. Van hieruit kunnen alle handelingen aangestuurd worden. Ook heeft iedere heftruck een carrosserie, oftewel een beweging veroorzakende machine met wielen welke aangedreven worden door een motor. Deze motor is er tegenwoordig in varianten die draaien op diesel, benzine, LPG of zelfs elektriciteit. Daarnaast heeft een heftruck een tegengewicht nodig. Dit bestaat uit een zware ijzeren massa die zich aan de achterkant van de heftruck bevindt. Dit tegengewicht is nodig om te voorkomen dat de truck omkiept bij het dragen van zware last. Een heftruck heeft ook een mast. Zo kan de lading omhoog weggezet worden. Onmisbaar zijn ook de vorken. Deze kunnen onder de lading geplaatst worden om het hele gebeuren zo op te tillen en te kunnen verplaatsen.

Veiligheid

Volgens de Nederlandse Arbowet moeten werknemers, die een heftruck besturen, in het belang van de veiligheid over voldoende deskundigheid beschikken. Daarom moeten werknemers in Nederland om een heftruck te mogen besturen een heftruckrijbewijs halen. Daarnaast zijn er allerlei opleidingsorganisaties die heftrucktrainingen aanbieden. Het besturen van een heftruck verschilt namelijk aanzienlijk met het besturen van bijvoorbeeld een auto. Dit komt met name door de achterwiel besturing. Hoewel dit maakt dat het gemakkelijk is om klein korte bochten te maken, is het ook zo er stuurkracht nodig is om in een rechte lijn te rijden. Daarnaast moet men altijd rekening houden met de lading die men verplaatst. Met het oppakken van een bepaalde lading verschuift het zwaartepunt van de heftruck waardoor kantelen een groter risico wordt.

Verschillende soorten

Er bestaan vele soorten en varianten van heftrucks. Naast de gewone heftruck is er bijvoorbeeld de reachtruck. Deze kan een hoogte bereiken tot wel 13 meter! Ideaal voor magazijnen waar veel is opgeslagen. Ook is er bijvoorbeeld een speciale smalle gangen truck, op deze manier kun je je ruimte zo optimaal mogelijk benutten en kun je toch overal bij. Maar er is ook een compacte meeneemheftruck die je achter op een oplegger kunt bevestigen. Heb je interesse in het aanschaffen van een heftruck dan staat er bij jou in de buurt ook heus een heftruck te koop.  

Meer berichten

Leave a Comment