wonen 

Is laminaat hetzelfde als parket?

Ben je op zoek naar geschikte vloerbedekkingen voor je woonkamer, salon of slaapkamer? Hou je vooral van laminaat of van parketvloeren? Veel mensen denken dat laminaat en parket hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Niet alleen het materiaal, maar ook het uiterlijk en de duurzaamheid verschillen duidelijk. Om de juiste keuze te maken en ongepaste aankopen te voorkomen, hou je best met enkele deze belangrijke factoren rekening.

Samenstelling van laminaat en parket

Laminaat- als parketvloeren ondergingen een opmerkelijke evolutie, zeker de jongste jaren. Het verschil tussen beide soort vloerbekleding valt nog nauwelijks op. Dat betekent dat laminaat en parket voor velen hetzelfde materiaal betreft. Maar er bestaan toch heel wat verschillen tussen deze twee populaire materialen. Laminaat is bijvoorbeeld opgebouwd uit vier lagen. Naast de balanslaag zijn dat achtereenvolgens de kernlaag, de decorlaag en de toplaag. Die decoratieve toplaag is meestal bedrukt met zogenaamd gelamineerd papier het uitzicht van dit materiaal bepaalt. De harde en duurzame toplaag zorgt mee voor de levensduur van je vloerbekleding. Parketvloeren zijn samengesteld uit houten planken en er zijn twee soorten:

  • Samengesteld parket uit met meerdere lagen: bij deze soort bestaat alleen de bovenste laag uit hout. Hun belangrijkste voordeel is zijn stabiliteit.
  • Massief parket: meer onderhevig aan temperatuurwisselingen en schadelijker voor ons milieu.

Duurzaamheid en levensduur van laminaat en parket 

Duurzaamheid en levensduur gaan samen en bepalen in grote mate je uiteindelijke keuze. De toplaag heeft een grote invloed op duurzaamheid en levensduur van laminaatvloeren. Beiden zijn afhankelijk van de kwaliteit en van hun gebruik. Maar uiteindelijk zal ook de beste kwaliteit slijtageverschijnselen vertonen. Onthou dat je laminaat niet kunt herstellen. Parketvloeren hebben het voordeel dat je ze wel kunt herstellen of renoveren.

Laminaat- en parketvloeren zijn natuurlijke producten

Laminaat- en parketvloeren zijn stuk voor stuk natuurlijke producten met een warme en comfortabele uitstraling. Er zijn veel houtsoorten die in aanmerking komen om te gebruiken als parket. Populair zijn vooral  eik, notenhout, beuk, esdoorn en kersenhout. Er is ook veel mogelijk op het vlak van motieven, prints en kleuren. Zeker qua patronen, patronen en kleuren. De houtlook is de meest populaire laminaatsoort en is nu zelfs moeilijk te onderscheiden van massief hout.

Laminaat en parket vragen weinig onderhoud 

Zowel parketvloeren als laminaten vragen een regelmatig en onderhoud. De onderhoudsproducten die voor parketvloeren worden gebruikt, zijn afhankelijk van de houtsoort. Parket. Vernissen, oliën, was en beitsen worden daarbij het meest gebruikt. Laminaat is een duurzaam materiaal met een gemiddelde levensduur van maximaal 25 jaar. Regelmatig schoonmaken met een natte dweil en niet-agressieve reiniger is voldoende om van je laminaatvloer jarenlang ongestoord plezier te beleven. Vloeren alkmaar weet je er alles en geheel vrijblijvend van te vertellen.

Meer berichten

Leave a Comment