wonen 

Wat is een coaxkabel en waar kan ik het voor gebruiken?

De kans dat je je op dit moment afvraagt wat een coax kabel is, is vrij groot. En dat is helemaal niet raar! Er zijn maar weinig mensen die weten hoe dit soort kabel wordt gebruikt en waar het van is gemaakt. Maar wat is een coaxkabel dan eigenlijk? Een coaxkabel heeft namelijk een uniek design. De kabel bestaat namelijk uit twee geleiders, één over de ander, die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk storing ontstaat. Vanbinnen ziet de kabel er als volgt uit: de binnenste laag is de binnengeleider (de centrale stroomdraad dus), daar omheen zit een laagje isolatiemateriaal. Om het isolatiemateriaal zit dan weer een laag geleidend materiaal dat de buitengeleider wordt genoemd. De buitenste laag heet de mantel. Dit is ook weer isolatiemateriaal. 

Een coaxkabel minimaliseert storing, maar wat heb je daar aan?

Je weet in de tussentijd dat de bouw van een coaxkabel er voor zorgt dat de storende signalen zowel niet naar binnen als naar buiten kunnen lekken. Deze soort kabel vind je momenteel vooral bij tv's, specifiek bij degenen die via een kabel en een satelliet of schotel signaal ontvangen. Omdat de kabels amper signalen naar binnen laten kun je tv kijken zonder (of in ieder geval met zo min mogelijk) onderbrekingen of storingen. Verder worden deze kabels ook nog wel eens gebruikt als er een sterke verbinding nodig is met een radio(station).

Welke eigenschappen heeft een goede coaxkabel?

Een coaxkabel is niet zomaar een goede coaxkabel. Er zijn een aantal zaken die je laten weten hoe goed de kwaliteit van jouw coaxkabel is. De eerste zaak is het frequentiebereik. Écht goede kabels hebben een bereik dat minimaal van 5 Mhz tot en met 3000 Mhz. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de kabel zijn functie goed uitvoert. Daarom is het tweede waar je op moet letten hoe goed de kabel signalen van zowel binnen naar buiten als van buiten naar binnen, dempt. Slechte demping betekend een slechtere kwaliteit kabel, dit geldt natuurlijk op dezelfde manier voor goed dempende kabels. Punt drie waar je op moet letten is de afscherming van de kabel. Mocht je de kabel doorsnijden dan wil je een vlechtwerk of mooie laag aluminium tegenkomen. Vind je deze niet? Dan is de kans groot dat jouw kabel geen geweldig hoge kwaliteit heeft. Nu je al deze punten weet kun je de kabel kopen die jij nodig hebt. Makkelijk toch!

Meer berichten

Leave a Comment